Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenské deti v ohrození? Európa sa bojí aplikácie, ktorá môže poškodiť duševné zdravie

V utorok TikTok odovzdal Európskej komisii (EK) požadovanú správu o rizikách spojených s novou aplikáciou TikTok Lite.

28.04.2024 00:00
deti, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čínska sociálna sieť pre zdieľanie krátkych videí TikTok pozastaví v Európskej únii program odmien pri svojej aplikácii TikTok Lite. Firma o tom informovala na sieti X. Medzičasom sa prevádzkovateľ sociálnej siete sústredí na pripomienky od Bruselu, ktorý si všíma dopadu aplikácie na deti. Európska komisia sa na základe nariadenia Únie o jednotnom trhu digitálnych služieb (DSA) snaží prinútiť veľké internetové spoločnosti, aby sa viac zaoberali nelegálnym a škodlivým obsahom na svojich platformách.

EK v pondelok začala so sieťou TikTok, ktorá spadá pod spoločnosť Bytedance, konanie kvôli systému úloh a odmien, ktorým sa aplikácia TikTok Lite snaží podporovať svoje používanie. Užívatelia v rámci tohto systému dostávajú body za plnenie určitých úloh, napríklad sledovanie videí či pozývanie priateľov. Komisia sa obáva, že systém bol spustený bez predchádzajúceho dôkladného posúdenia a minimalizácie rizík, najmä pokiaľ ide o závislosť užívateľov. Domnieva sa, že „existuje riziko vážneho poškodenia duševného zdravia užívateľov“.

Baby Reindeer, Netflix Čítajte viac Na Netflixe vystrelil nečakaný seriál: Je však len pre silné povahy

V utorok TikTok odovzdal Európskej komisii (EK) požadovanú správu o rizikách spojených s novou aplikáciou TikTok Lite. Sieť mala do dnes stanovenú lehotu, aby sa s potenciálne návykovou povahou programu vysporiadala, inak jej hrozilo, že aplikáciu pozastaví únijný regulátor.

"TikTok sa vždy snaží konštruktívne rokovať s Európskou komisiou a ďalšími regulačnými orgánmi. Preto dobrovoľne pozastavujeme funkcie odmien v TikTok Lite, kým nevyriešime vznesené pripomienky, "uviedla spoločnosť na X.

„Konanie voči spoločnosti TikTok týkajúce sa rizika návykovosti platformy pokračujú, a to vrátane vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť, či spustenie aplikácie TikTok Lite prebehlo v súlade s DSA,“ uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Naše deti nie sú pokusnými králikmi sociálnych médií,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #TikTok