Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šimkovičová: Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

24.04.2024 13:24
šimkovičová, Foto: ,
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
debata
Šimkovičová: Vláda schválila nový zákon o STVR
Video

„Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa,“ upozornila ministerka. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. „Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy,“ dodala.

RTVS, rozhlas Čítajte aj Koniec RTVS: Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

V rámci zásadných zmien, ktoré zákon prináša pri kreovaní orgánov telerozhlasu, vysvetlila, že proces voľby nového riaditeľa sa vracia k predchádzajúcej praxi, keď sa v prostredí rady volili šéfovia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu pred spojením oboch inštitúcií.

Robert Fico Čítajte aj Fico: Voliči nás žiadali, aby sme niečo spravili s RTVS. Zákon sa schváli pred letom

Pri kreovaní novej deväťčlennej rady zvýraznila fakt, že MK je ústredným orgánom štátnej správy v oblasti médií a audiovízie. „Je preto logické, že bude vstupovať do tohto procesu,“ uviedla. Počet členov rady bol podľa jej slov diskutovanou témou v koalícii, výsledok označila za kompromis.

Upozornila, že členmi rady budú len odborníci v oblastiach televízneho a rozhlasového vysielania, práva, ekonomiky a informačných technológií. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, „ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu“.

televízor, ovládač Čítajte aj Vláda schválila 10-krát viac reklamy v RTVS. Markíza a JOJ sa búria, upozorňujú na koniec rovnováhy na trhu

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Martina Šimkovičová #STVR